Cyprus Theatre Organisation

Λεωνίδας Μαλένης

 

Πεζογράφος, ποιητής και δημοσιογράφος ο Λεωνίδας Μαλένης γεννήθηκε στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1955.

Άριστος γνώστης και χρήστης της ελληνικής γλώσσας αλλά και της αγγλικής, υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης, πρωτοπόρος στην εισαγωγή του ανοιχτού, ζωντανού διαλόγου στα ερτζιανά με τους πολίτες, με τεράστια προσφορά στη δημοσιογραφία και τη ραδιοτηλεόραση της Κύπρου.

Εργάστηκε ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και καλλιτεχνικός κριτικός σε εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου και ταυτόχρονα από το 1960 άρχισε μια μακρά και ποικιλόμορφη συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ως παρουσιαστής προγραμμάτων (ραδιόφωνο και τηλεόραση), ως οικοδεσπότης σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ως σεναριογράφος, στιχουργός, μεταφραστής θεατρικών έργων κλπ.

Καθοριστική ήταν η παρουσία και η συνεισφορά του στη δημιουργία και εδραίωση του χαρακτήρα του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Οι εκπομπές του «Τα Κυριακάτικα», ψυχαγωγικού χαρακτήρα, και «Πρόσωπο με Πρόσωπο», πολιτικού διαλόγου, στη δεκαετία του ’90 ανέτρεψαν τα δεδομένα και έσπασαν ρεκόρ ακροαματικότητας, αφήνοντας ιστορία στα ερτζιανά. Η συνεργασία με το ΡΙΚ κράτησε μέχρι το 1998, οπότε ο Λεωνίδας Μαλένης άρχισε συνεργασία με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ιδιωτικού σταθμού «Αντένα» σε ψυχαγωγικές αλλά και πολιτικές εκπομπές.

Ιδιαίτερα μεγάλη επίσης η προσφορά του στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, τόσο μέσα από τη δουλειά του στο ΡΙΚ από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, με τις συνεντεύξεις με μεγάλες προσωπικότητες του χώρου του πολιτισμού όπως ο Κάρολος Κουν, ο Πολ Γεωργίου, ο Δημήτρης Χορν και πολλοί άλλοι, με εκπομπές πολιτισμού αλλά και μέσα από το δικό του δημιουργικό έργο ως ποιητής και λογοτέχνης. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας και σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων σε πλείστους όσους φορείς.

Έχει γράψει θεατρικά έργα που ανεβάστηκαν στην Κύπρο και την Ελλάδα όπως «Η ζωή και ο θάνατος της Παυλίνας» και «Ο Τοίχος γύρω απ’ το παράδεισο» από το Σατιρικό θέατρο της Λευκωσίας, παλαιότερα τα «Ξεχασμένα παιχνίδια με την Ευτυχία», «Η Ελένη και τα φίδια» κ.α. από το Θίασο της Εταιρείας θεατρικών Συγγραφέων για το Φεστιβάλ Λευκωσίας επί αείμνηστου Λέλλου Δημητριάδη, καθώς και τη διασκευή του «Δύσκολου» του Μένανδρου, με την οποία ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πήρε μέρος στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου.

Διηγήματά του κυκλοφόρησαν στη σειρά «Λυρική Κύπρος» και δημοσιεύτηκαν σε έντυπα της Κύπρου και ανθολογίες κυπριακής πεζογραφίας. Εξέδωσε επίσης, μαζί με τον επίσης Κύπριο συγγραφέα Πάνο Iωαννίδη, την αγγλόγλωσση συλλογή κυπριακών λογοτεχνικών κειμένων με τον τίτλο Cyprus Highlights.

Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη («Χρυσοπράσινο φύλλο») το στενό συνεργάτη και φίλο του Γιώργο Κοτσώνη και άλλους Κύπριους συνθέτες για τα οποία τιμήθηκε με χρυσούς δίσκους.